Stressed out?! Lees hier wat je altijd al wilde weten over hoe je dertigers kan helpen met burn-out klachten.
Misschien ken je het wel. Je bent eind twintig, begin dertig, je werkt veel en hard. Je hebt last van stress. Je geeft alles wat je hebt, maar het helpt niet. Er is teveel werk, collega’s zijn ziek, vallen uit, ze houden zich niet aan afspraken en een weinig sterke leidinggevende. Je probeert op te vangen wat lukt. Je neemt taken van anderen over, controleert anderen, werkt voor twee. Je bent zo moe! Daarbij komt je relatie thuis onder druk te staan. Je zegt sociale afspraken af en ligt ’s avonds uitgeteld in bed, maar de slaap vatten lukt niet.
Herken je dit? Grote kans dat je een vrouw bent! En dat bedoel ik niet discriminerend, maar kijkend naar de feiten hebben jonge vrouwen vaker last van burn-out klachten dan jonge mannen.
Vrouwen versus mannen met burn-outklachten
Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt namelijk dat één op de vijf vrouwen tussen 25 en 35 jaar last heeft van burn-out klachten. Dit staat tegenover het landelijk gemiddelde van één op de zeven mensen. Hoe komt het toch dat juist jonge vrouwen zoveel stress hebben? Het blijkt dat deze groep zich het meest opgejaagd voelt in onze samenleving. Vrouwen vinden het moeilijker om te zeggen wat ze nodig hebben. Ze lijden in stilte als hun inzet niet erkend wordt. Mannen daarentegen durven sneller van zich af te bijten en grenzen aan te geven. Tot slot, ligt traditioneel gezien toch vaak het gezinsmanagement bij de vrouw (wie regelt de oppas, het kinderfeestje, het cadeautje voor het feestje, etc.). Tegenwoordig combineert ze die gezinstaken met haar werktaken. Een hele uitdaging!
De pleaser in ons
Dat herken ik zelf ook wel. Je wilt alle ballen in de lucht houden: èn goed werk leveren, èn een goede partner zijn, een goede moeder, dochter, vriendin, etc. Alles moet goed of beter zijn. Ik kan dan vastlopen in het willen voldoen aan ieders verwachtingen. Mijn neiging om te pleasen gaat dan ten koste van mezelf. Maar dat zeg je natuurlijk niet hardop.
En ook voor mannen is het zoeken in de nieuwe rollen die van hen gevraagd worden. Hun vaders deden zelden zoveel in het huishouden en het gezin. Ze hebben daardoor niet een voorbeeldfiguur en het is zoeken naar de juiste balans. Toch voelen mannen traditioneel gezien de druk van het kostwinnaar zijn. En ook dat geeft stress.
Niemand hoort je
Hoe ga je ermee om? Tot overmaat van ramp zwak je de situatie bij vragen namelijk af. Je gebruikt verkleinwoorden als: beetje te druk, niet zo leuk en het is misschien wel wat veel. Of nog beter: je verandert het gespreksonderwerp gewoon. Niemand heeft het door, terwijl de symptomen er niet om liegen! Inmiddels slaap je slecht, heb je een kort lontje en werk je structureel over waardoor je niet aan ontspanning toekomt. Sporten schiet er dan ook vaak bij in.
Perfectionisme, prestatiedruk en hooggespannen verwachtingen aan zichzelf zitten de dertiger in de weg. Een moment van rust en de vraag wat je nodig hebt leiden tot echte antwoorden. Op een moment van oprechte aandacht kan je vertellen dat je eigenlijk veel stress ervaart, je continu een zekere onrust voelt. Dat je slecht slaapt. Je neemt je gesprekspartner serieus en jij wordt ook serieus genomen. En ook de oplossingen komen dan: thuiswerken, wekelijks met je manager een bila (bilateraal overleg), vrij nemen om bij te slapen.
Wat zou je kunnen doen als je dit herkent?
Neem jezelf serieus en zwak de signalen niet af. Je lijf vertelt je hoe het met je gaat. Je kan het zien in de spiegel. Wallen, een vermoeide blik. Zie het, luister naar je lijf. Als je even een moment neemt om je ogen te sluiten (echt nu), je te richten op je ademhaling en te voelen hoe het met je gaat. Dan komen de antwoorden. Duidelijk en basaal. Ik wil slapen. Ik wil nu naar huis en al mijn afspraken afzeggen. Begin daar. Begin met luisteren naar jezelf en kijk vervolgens wat je kan doen om vaker naar jezelf te luisteren. Schakel iemand in als het nodig is. Een coach, een therapeut. Jij bent belangrijk en prioriteit nummer 1. Zorg dat het goed met je gaat. Zonde om jezelf onderaan het to-do-lijstje te zetten!
Manou van Eerten is een ervaren loopbaancoach van 20- en 30ers en toonaangevend expert van het Dertigersdilemma. Ze is regiocoördinator Amsterdam bij de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching, Gecertificeerd Coach en Gecertificeerd Teamcoach. Haar eigen Dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op. Haar coachpraktijk The ME Company is actief in zowel Amsterdam, Rotterdam, Utrecht als Eindhoven.
Lees hier hoe we twintigers en dertigers helpen kiezen voor wat ze echt willen.