Akwasi Owusu Ansah of gewoon Akwasi, zoals de meeste mensen hem kennen. Als je het ons vraagt is hij een heel interessant persoon. Hij is een fascinerende spreker, een duizendpoot, integer, slim, inspirerend én ook nog eens een hele mooie man. We hadden de eer om hem een aantal vragen te stellen over zijn carrière en zijn leven en daar kwam iets heel moois uit.
Waar wil jij om bekend staan?
“Ik wil dat mensen mij kennen vanwege mijn creativiteit bij alle dingen die ik doe. Ik werk in verschillende disciplines. Ik kom uit het theater, maar ik doe momenteel steeds meer binnen de muziek en televisie. Ik wil dat mensen mij gewoon kennen van mijn hersenspinsels.”
Doe jij al deze dingen met dezelfde passie?
“Sowieso, sowieso. Ik denk dat ik overal met de volle 100 procent voor ga; met alles wat ik doe. Ik moet er wel in geloven, want als ik er niet in geloof dan ga ik me er niet aan wagen.”
Wat is belangrijk bij het vinden van jouw passie?
“Ik ben begonnen met schrijven toen ik 14 was en het draait volgens mij allemaal echt om geloof. Dat wordt mijn conclusie hierbij, alles komt uit op geloof.”
Had jij op je 14e al zoveel passie?
“Ik geloofde wel heel erg in wat ik deed en ik vond het leuk. Ik doe nog steeds alleen maar dingen die ik leuk vind. Ik ben mijn eigen baas en ik chill gewoon. Volgens mij mag ik niet klagen.”
Ik weet nog heel goed dat ik een keer naar een nummer luisterde van Common, waarin hij zei ‘writing for my life cause I’m scared of a day job’. Dat zat zo lang in mijn hoofd.
Heb je weleens voor een baas gewerkt?
“Oh jawel. Ik heb gewerkt in een pizzeria, dat was meer als pizzabakker en uiteindelijk mocht ik doorgroeien naar manager. Verder heb ik gewerkt in een kledingzaak, The Britain. Ook heb ik een tijdje bij de ABN Amro Oval Tower gewerkt en heb ik me nog op toerisme gefocust. In die branche heb ik bij bureau Scandinavië gewerkt. Ik heb heel veel verschillende dingen gedaan.”
Wanneer begon jij geld te verdienen met muziek?
“Op mijn 16e deed ik mee aan Kunstbende, omdat ik een stuk schreef dat ‘Negerzoenen, Blanke Vla en Jodenkoeken’ heette. Dat had ik eigenlijk op mijn 14e al geschreven, maar ik ben daar eerst twee jaar lang mee gaan optreden. Toen werd ik gevraagd door een nationale instantie, dat de Nationale Jeugdraad heette. Dat houdt in dat je op je 16e mee doet met Kunstbende. Je komt dan in een finale (waar je niet wint), maar ik ben toen wel gevraagd om mij bij een theatergroep aan te sluiten. Dat werd Likeminds.
In die periode merkte ik al heel snel dat ik met een stukje tekst dat ik op een A4 had geschreven gewoon al landelijk aan het optreden was. Dat was voordat ik überhaupt iets deed met Zwart Licht en dat leverde wel een goed zakcentje op.”
Waar heb jij leren spreken?
“Ik denk dat ik voor het eerst echt sprekers heb gezien in de kerk. Ik ben Ghanees van afkomst. De meeste Ghanezen zijn best wel religieus, dus ik ben gedoopt en ik heb de eerste communie gehad. Zo zie je redelijk veel predikanten in je leven. Ik vond het heel tof hoe ze spraken en dat heb ik wel een beetje kunnen implementeren toen ik naar de toneelschool ging. Op dat moment noemden ze dat ‘theatrale aanwezigheid’. Ik vind het heel erg belangrijk dat op het moment wanneer je spreekt, je duidelijk spreekt, echt goed verstaanbaar bent, articuleert en werkt in dictie. Ook is belangrijk dat op het moment dat er iets gebeurd of als je ergens spreekt, mensen weten dat jij spreekt. Ik vind het wel fijn om te weten dat ik een theatrale aanwezigheid en theatraal bewustzijn heb.”
Ik merk het soms, dat als ik ergens binnenkom, het dan stilvalt. Dan denk ik: wow oké, ga gewoon verder met waar je mee bezig was. Anders voelt het alsof je mensen te veel tot zwijgen brengt ofzo en dat moet het niet zijn.
Hoe kan het dat het soms stilvalt als jij een kamer binnenloopt?
“Ik geloof heel erg in energie en soms voel je gewoon een positieve energie. Ik probeer altijd op het moment dat ik moet spreken of het moment dat ik moet optreden, van een bepaalde positieve uitstraling te kunnen genieten. Ik vind dat wel belangrijk.”
Ben je nog zenuwachtig als je ergens moet spreken?
“Tuurlijk. Er zijn lichte zenuwen, maar nervositeit is belangrijk. Soms zorgt dat er ook voor dat je de lat nog hoger legt voor jezelf. Vroeger was het echt heel erg. Vlak voordat ik een monoloog moest opvoeren op de vloer kreeg ik gewoon echt klamme handjes of zwetende oksels. Dat ik dacht: wow hoe kom ik hier vanaf en wat denken de mensen die straks allemaal op de tribune zitten?”
Je gaf aan dat je vroeger veel met het geloof te maken hebt gehad, welke rol speelt geloof nu nog voor jou?
“Ik denk dat het geloof nu wel wat meer bij mij terugkomt in de vorm van dankbaarheid. Ik ben niet iedere zondag te vinden in de kerk. Nauwelijks zelfs, maar mijn moeder nodigt me wel iedere week uit. Elke keer als ik langskom zegt ze “wanneer ga je mee naar de kerk?”. Ik probeer het een beetje te ontwijken omdat ik het al goed vind dat het geloof in mijn hoofd zit. Ik hoef daarvoor niet per se naar de kerk te gaan. Ik sla altijd een gebedje voordat ik ga eten omdat ik dankbaar ben. Dat doe ik niet zichtbaar, dat doe ik gewoon in mijn hoofd.”
Eigenlijk maakt het geloof je humble, het maakt je nederig en dat heeft ervoor gezorgd dat ik grounded ben.
Jij komt zelfverzekerd over, is dit altijd al zo geweest?
“Vroeger was ik niet zo zelfverzekerd als nu, nee. Ik was niet zo zelfverzekerd over mijn naam en over mijn huidskleur. Ik werd gepest. Op de basisschool zat ik in groep drie en dan waren er mensen van groep acht die zeiden “Hé, hoe heet hij? Aquarium, ah waterhoofd, aquarius haa, vissenkom”. Dan denk je ‘huh, wat?!’. Nu is het wel dope, want dan kom ik die mensen weer tegen en nu kan ik gewoon mijn mannetje staan, weet je. Dat vind ik wel fijn, maar ik doe niks natuurlijk!
Ik geloof heel erg in de slogan “succes is the best revenge” en “actions speak louder than words”. Dat gepest zorgde ervoor dat ik anders wilde heten. Ik keek naar Power Rangers. Ik was toen al een beetje ‘zwart bewust’ aan het worden en zag ik de black Power Ranger. Deze heette Zack, dus ik dacht hoe tof zou het zijn als ik Zack zou heten? Ik ben naar mijn moeder gegaan, die zei “nee, dat is geen goed idee”. Ik heb ook een keer gehad dat ik mezelf te donker vond. Gelukkig heb ik mijn afkomst nooit verloochen, maar er is wel een tijd geweest dat ik gewoon onzeker was over mijn huidskleur en over mijn afkomst. Nu is het tof, nu wordt het Afrikaans erfgoed alom omarmt.”
Waar ben jij het meest trots op?
Om te kunnen creëren, daar ben ik het meest trots op. Dat als ik iets binnen krijg, dat ik dat dan zo kan transformeren tot een product.
“Ik ben dus het meest trots op het feit dat ik gevoelig ben voor inspiratie. Dit klinkt misschien heel zweverig, maar alles kan mij inspireren. Alles inspireert ons allemaal sowieso. Ga helemaal back to basics, back naar het fundament en dan is alles inspiratie. Daar geloof ik echt heilig in.”
Hoe gaat het nu met jouw carrière?
“Het gaat goed. Ik heb mijn eigen platenlabel dat geheel onafhankelijk is. Het heet Neerlands Dope. Ik heb daarnaast mijn productiebedrijf dat ook helemaal onafhankelijk is. Het heet Need Vision. Ik werk hiervoor samen met mijn partner BlazHoffski. Zij zijn in Nederland al een hele goede televisieproducent, dus daar ben ik ook heel dankbaar voor. Op dit moment is dat voor mij genoeg. Met Neerlands Dope wil ik nu gewoon keiharde releases uitbrengen, om te beginnen straks met Zwart Licht en daarna ook nog met een aantal andere acts die we hebben. Met Need Vision vind ik het heel belangrijk om toffe programma’s op de buis te krijgen. Daarmee probeer ik ook mijn netwerk mee te nemen, dus mocht iemand die dit nu leest bij zichzelf denken ‘ik loop al heel lang rond met een televisieformat!’. Laten we een keer een kop koffie doen en dan praten we erover.
Er zijn zoveel dingen mogelijk en ik zit daar nu. Ik probeer het nu op te zetten omdat ik mijn netwerk ook daarin wil meenemen. Het draait niet alleen maar om mijn ideeën, maar om die van ons allemaal en ik sta ook een beetje voor deze generatie toch.”
Akwasi heeft zeker nog bepaalde toekomstdromen, maar deze kan hij niet uitspreken. Het is een man met heel veel dromen en superveel ambities, maar voor nu moet hij gewoon doen wat hij op dit moment doet. Benieuwd naar meer van Akwasi? Check hier zijn website!