Seedlink heeft een algoritme ontworpen dat personeel selecteert voor multinationals. Het Chinese bedrijf lanceert in het begin van april haar eerste Europese vestiging in Amsterdam.
Meerdere bedrijven in verschillende sectoren, zoals Martha Flora (een instelling voor dementie-zorg), en cosmeticabedrijf L’Oréal besteden veel tijd aan het selectieproces voor nieuwe werknemers. Dit door middel van recruiters en een lang proces bestaande uit verschillende gesprekken.
De Robot
Op het moment dat beide bedrijven met het algoritme van het Chinese bedrijf Seedlink gingen werken, veranderde dit volledig. Het algoritme is gebaseerd op kunstmatige intelligentie en creëert drie open vragen op basis van de competenties die het bedrijf van de nieuwe werknemer wenst, zoals leiderschap of creativiteit. Deze vragen worden vervolgens door de medewerkers van het bedrijf beantwoordt en van daaruit wordt een model gemaakt dat de verschillen tussen de beste en de minder goed presenterende werknemers neerzet. Zodra de sollicitanten diezelfde drie vragen beantwoorden, komt het talent vanzelf naar boven drijven.
Door dit algoritme zijn sollicitatiegesprekken en CV’s niet meer nodig. De robot analyseert en geeft hierbij ook nog eens direct een uitslag. “Onze machine leest en interpreteert taalgebruik van kandidaten,” zegt mede-oprichter van Seedlink Rina Joosten-Rabou. “Het is bewezen dat taal meer voorspellende waarde heeft dan een cv. Bij Martha Flora voorspelt het algoritme zo 85% accuraat wie succesvol is in de betreffende baan.”
Dinsdag wordt de eerste Europese vestiging van Seedlink geopend in Amsterdam. Het bedrijf uit Shanghai dat nog geen vier jaar oud is, heeft veel klanten die in Europa actief zijn. Naast L’Oréal hebben ze ook klanten als Heineken, PwC, Danone en Inditex (de moeder van onder meer het modebedrijf Zara, red.).
Angst
Joosten-Rabou ziet het aantal klanten in de toekomst ruim toenemen en begrijpt dat dit angstaanjagend kan zijn voor verschillende partijen. Maar is deze angst echt nodig?
De robot beoordeelt alleen of iemand geschikt is, er wordt dus niet gekeken naar leeftijd, geslacht of achtergrond. Zo kan er niet gediscrimineerd worden, wat een voordeel is.
Seedlink meet achteraf of de conclusie van de software klopt. Klopt die niet, dan stellen ze het algoritme bij. Daarom is de kans groot dat dit echt gaat werken. Recruiters zullen hun baan niet snel verliezen. Het werk verandert echter wel, er wordt namelijk een nieuwe taal gesproken die ook daadwerkelijk begrepen moet worden.
Interesting right? Iets wat we meenemen naar de toekomst en wat het solliciteren wellicht wat makkelijker maakt!
Bron: Het Financieel Dagblad
Foto: Javier Calvo – StockSnap.io