Freelancen kan voor de één zowel zakelijk als persoonlijk heel relaxt zijn, terwijl het voor de ander een regelrechte nachtmerrie kan zijn. Als jij de beste, goedkoopste, leukste of aardigste bent in wat je doet (of iets daar tussenin) zullen er altijd bedrijven zijn die met jou willen werken, maar is freelancen wel wat voor jou? Check dit lijstje met lessen van een freelancer als je daarover twijfelt:
Ben ik goed genoeg?
Natuurlijk is het handig dat je bekend staat omdat je iets goed kan, vaak geloven bedrijven dat eerder dan dat jij dat zelf doet. Deze onzekerheid zal bijna iedere freelancer bekend zijn, maar het toffe van freelancen is dat je op heel veel verschillende plekken opdrachten kan doen die bevestigen dat je inderdaad goed genoeg bent.
Jezelf waarderen in Euro’s
Oké je bent goed genoeg. Hoeveel kost jouw kunstje per uur? Vindt een opdrachtgever jou ook waard? Praat met andere freelancers of met bekenden die bij bedrijven werken die gelijksoortige freelancers als jij inhuren. Het bedrag dat je gaat vragen voelt wellicht te hoog, maar vergeet niet dat je hiervan nog belasting, verzekeringen en andere kosten moet afdragen. Vergeet ook niet dat een opdrachtgever je niet alleen betaald voor dat uurtje, maar voor alle jaren werkervaring die jij in dat uur stopt. En vergeet helemaal niet dat jouw opdrachtgever je waarschijnlijk met winst kan door factureren aan hun klant.
Zakelijk zijn
Dit is het moeilijkste onderdeel (mijn eeuwig valkuil). Geef geen korting vooraf en weet hoeveel uren je voor een project nodig hebt. Een goede afspraak vooraf zorgt voor blije mensen achteraf. Niemand wordt blij als je later voor extra uren en geld moet aankloppen.
MAAR … er is een balans, je moet ook een opdrachtgever laten zien dat je graag een stapje extra zet (een stapje meer dan de andere freelancers). En een opdrachtgever die jouw vertrouwt met nog nieuwe wil je korting kunnen geven.
Lonewolf
Dit gaat niet voor iedere freelancer op, maar wel voor veel; je moet goed alleen kunnen zijn en werken. Natuurlijk werk je met teams van je opdrachtgevers. Vaak ook voor een langere tijd. En als je het goed doet, ook meerdere keren. Toch houdt die opdracht weer op en moet je het weer in je eentje doen, of ergens anders.
Niet je vinger in de pap
Als freelancer wordt je ingevlogen voor het onderdeel waar jij goed in bent, maar wordt je niet langer betaald dan nodig. Dus je bent vrijwel nooit volledig betrokken op een project. Bijvoorbeeld: een strateeg wordt ingehuurd voor het denkwerk, maar zal niet vaak nog betrokken zijn bij de productie van uiteindelijke reclame campagne. Als je bij een reclamebureau in dienst bent heb je die betrokkenheid wel. Als freelancer moet je genoegen kunnen nemen dat je niet overal je vinger in de pap hebt.
9 to 5 syndroom
Het lekkere van freelancen is dat jij kan bepalen wanneer je werkt; doordeweeks, in het weekend, in de avond of overdag. Wat moeilijk blijkt voor veel beginnende freelancers is om te genieten van de tijd als je niet werkt terwijl de rest van de wereld wel aan het werk is. Doe je wel genoeg? Ben je niet te lui? Het is moeilijk te breken met het ritme van een werkweek als je jaren zo geprogrammeerd bent geweest. Maar als jij op zaterdag werkt is het oké om op maandag naar het strand te gaan. Het is sowieso oké om op maandag naar het strand te gaan.
Stay calm
Wat nog moeilijker is om rustig te blijven als je even geen werk hebt. Een week geen werk hoeft geen ramp te zijn, vooral als je die weken daarvoor extra hard hebt gewerkt. Freelancen wordt pas echt leuk als je in plaatst van op deze momenten je zorgen te maken, geniet van je vrije tijd.
Administratie is leuk
Niemand vindt administratie doen leuk. Je kan het leuker maken door het met een wijntje en snackie op de bank te doen. Je kan het nog leuker maken door te denken aan de Eurootjes die je eraan overhoudt als je het goed en slim doet. Wees ook niet te gierig om een boekhouder in te huren, dit levert je 9 van 10 keer juist geld op.
Pro tip
Een vaak gehoord advies is om een potje geld achter de hand te hebben. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet het namelijk wel verdienen en/of niet uitgeven. De eerste drie jaar heb je als freelancer naast de bestaande aftrekposten ook allemaal starters regelingen.
Hier volgt de truck. Er komt geld binnen. Je zet de belasting opzij en de rest doe je mee wat je wil. Je doet nog niks met de aftrekposten. Hou jezelf voor de gek. Doe of het niet bestaat. Dan op het einde van het jaar, als je belasting moet betalen, blijkt het dat je opeens een paar duizend Euro teveel opzij hebt gezet. Voila…dit is je potje.
Freelancen is gelukkig niet voor iedereen, anders wordt het werken ook een rare bedoeling. Is freelancen iets voor jou, check dan hier onze freelance opdrachten.