We zijn allemaal druk bezig met het vinden van onze droombaan, maar soms pakt dit niet uit zoals gepland. Helaas iets waar we steeds vaker mee te maken hebben door de crisistijden. Als er een ontslag aan zit te komen, vraag je jezelf natuurlijk af wat je moet gaan doen. Ga je je ontslag aanvechten of accepteer je het? Wanneer je uiteindelijk de keuze hebt gemaakt, wat is dan de beste strategie? Het is belangrijk om jezelf eerst goed te informeren. Zo weet je precies wat je moet doen en wat je rechten zijn bij ontslag.
Voel geen druk
Een werkgever kan niet zomaar ontslag aanvragen, er zijn namelijk bepaalde regels waar hij/zij zich aan moet houden. Deze regels zijn onder andere afhankelijk van jouw arbeidscontract en de redenen voor ontslag die jouw werkgever opgeeft. Hoor je werkgever aan, maar zeg niet meteen overal op toe. Probeer in gesprek te blijven met je werkgever en luister naar zijn standpunten. Wanneer je een neutrale houding aanhoudt, neutraal blijft en nog niks toe zegt of afwijst, win je tijd en respect. Voel geen druk en zorg dat je er zelf het beste uitkomt. Als het nodig is, kun je ervoor kiezen om extra bedenktijd te vragen. Dit kan door middel van het opsturen van een protestbrief. Je hoeft namelijk niet te accepteren dat je werkgever je onder druk zet om zo snel mogelijk een beslissing te maken.
Jouw rechten
Juridische hulp bij ontslag is belangrijk. De kosten die je hiervoor moet maken, worden vaak (gedeeltelijk) vergoed door je werkgever. Dit zou natuurlijk fijn zijn, maar controleer wel van te voren of dit voor jou ook het geval is. Met juridische hulp sta je sterker in je schoenen en haal je het maximale uit je ontslag, daarom is het een goede stap om juridische hulp in te schakelen. Je rechten bij ontslag hangen af van jouw ontslagsituatie. Je kunt bijvoorbeeld een ontslagvergoeding of transitievergoeding aanvragen. Daarnaast heb je recht op een WW-uitkering na ontslag, maar kun je ook bijvoorbeeld ook nog eventuele vakantiedagen uitbetaald krijgen. Als je werkgever een voorstel heeft gedaan voor een vaststellingsovereenkomst, kun je die controleren met een online check. Je krijgt dan direct inzicht in jouw rechten bij ontslag.
Een ontslag is niet altijd even fijn, maar daarom is het des te meer belangrijker dat je alles goed op een rijtje hebt. Uiteindelijk gaat het erom dat je er zelf zo goed mogelijk uit komt, hopelijk lukt dat aan de hand van de bovenstaande tips.
BRON: Flexx van DAS