Sophia had haar 19-jarige zelf graag willen waarschuwen... Wait! What?

11/01/2024
2 min leestijd

Volgende

Geen volgende post

Start vroeg en bespaar: korting op alle stages!

Glenn luistert al 360 weken dezelfde afspeellijst... Wait! What?

Ontvang nu 50% korting op je volgende vacature!

Frida Boeke luistert willekeurig vreemde mensen af op straat... Wait! What?

Laat jouw CV checken in onze brandstore!

In de media: Personeel Via

The Future of (Net)Work Event: leer meer over de toekomst van werk

Inclusiviteit op de werkvloer

Michelle Willemsen vraagt je graag het hemd van je lijf... Wait! What?

Work Talks

Sophia had haar 19-jarige zelf graag willen waarschuwen... Wait! What?

Kim Trotz matcht haar mood van de dag met haar outfit... Wait! What?

Julia Veer is haar acne dankbaar... Wait! What?

Guillaume wilde eigenlijk Piloot óf Architect worden... Wait! What?

Hato is never going to eat in a new restaurant again... Wait! What?

Patrick is soms het meest productief door even niet productief te zijn! Wait! What?

Joy staat elke ochtend voor 05.00 uur op... Wait! What?

Lina houdt van eten en kan niet zonder Nobu... Wait! What?

Nick is rebuilding a mobile home… Wait! What?

Wij hebben per direct getalenteerd winkelpersoneel beschikbaar!

Dutch Interactive Awards 🏆

Ron gets inspired by some of his bad habits…Wait! What?

Caroll Lynn luistert elke dag naar Kinderen voor Kinderen... Wait! What?

Robbert luistert nú pas het album van SZA... Wait! What?

Veronica zit bij een wielerclub... Wait! What?

Britt staat dagelijks om 05:30 op... Wait! What?

Vic Cle kan jongleren met flowersticks... Wait! What?

Vacature Via lanceert 's werelds eerste designer platform voor vacatures

Vacature Via presents: When the stars align

Read The Signs!

Gelukkig hadden we de foto’s nog | Brandstore Opening

We Got You

Column WOMEN Inc.

Marc & Nadir over de dromen en doelen van Vacature Via

The Universe Is Calling

Recruiten anno nu volgens Vacature Via

CV tips

Vacature Via wordt het grootste vacature platform van Nederland

You Snooze You Lose

Een goede vacaturetekst schrijven hoeft niet moeilijk te zijn

Rock je sollicitatiegesprek

Neem de tijd voor jouw motivatiebrief

Wait! What?

Naam: Sophia Tienstra

Beroep: Founder LX Matten

Instagram: @sophiatienstra

LinkedIn: Sophia Tienstra

Naast het bieden van droombanen, proberen we jullie ook zoveel mogelijk te inspireren. Mooie, positieve verhalen kunnen immers ook bijdragen aan je motivatie, en hopelijk op z’n minst een glimlach op je gezicht toveren wat zorgt voor een upgrade van je dag. Least we can do! Om die reden hebben we verschillende mensen uit de creatieve industrie 10 vragen gesteld voor onze nieuwste rubriek "Wait! What?". Zoals gezegd geloven we dat iedereen elkaar kan inspireren met zijn of haar verhaal!

Vandaag sprake wij met Sophia Tienstra: een ondernemende en creatieve duizendpoot. Met meer dan 10 jaar ervaring in de creatieve sector heeft zij succesvol verschillende grote projecten gerealiseerd. Op dit moment is zij toegewijd aan haar eigen merk, LX matten. Als founder van dit merk, dat zich specialiseert in design droog- en schoonloopmatten, is zij bezig Europa te veroveren.


Wat is jouw 'morning routine'?

Wij hebben al vijf jaar geen wekker meer, omdat onze kinderen altijd rond zes uur ons wakker schreeuwen. “Ik wil erruuuiiit!”. Haha! Ik vond mezelf altijd een ochtendmens, maar dit tijdstip was wel echt even wennen. Uitslapen komt niet meer in mijn woordenboek voor. Zelfs als de kinderen een nachtje ergens anders logeren word ik vroeg wakker. Ik start de dag dan ook altijd met koffie en haal hier ook echt een klein geluksmomentje uit. De ochtend bestaat dan voor mij uit knuffelen met de kinderen tussen het omkleden en hen laten ontbijten door. Ik besteed verder weinig aandacht doordeweeks aan mijn uiterlijk. Ik vis een outfit uit de kast, doe een knotje in en smeer wat make-up op en ben blij als ik tijd vrij kan maken om zelf te ontbijten. Meestal breng ik onze dochter naar school en mijn man onze zoon naar de opvang. Vervolgens ben ik op deze dagen als eerste in de concept store van LX MATTEN in de Pijp te Amsterdam. Aan de achterkant van de winkel is ons kantoor! Met kleine kinderen en een hard groeiende onderneming is alles soms even puzzelen en werk ik ook af en toe vanuit huis.

Wat doe jij om inspiratie op te doen?

Als ondernemer haal ik veel inspiratie uit boeken en dan vooral boeken met de focus op persoonlijke ontwikkeling, sales en efficiëntie. Voor mijn bedrijf als creatief haal ik mijn inspiratie echt vooral uit Instagram en Pinterest, maar ook van reizen en musea. Maar zelfs door een boswandeling of belangrijke momenten in mijn leven word ik geïnspireerd. Voor alle nieuwe producten en designs wil ik ook dicht bij mezelf blijven. Mijn visie is verweven met ons DNA. Het voelt soms ook alsof ik twee personen ben in mijn bedrijf; deels ben ik de Creative Director met de focus op creëren en hersenspinsels en deels de CEO met strategische koersen en financiële planningen. Dus voor beiden rollen wil ik mezelf constant verbeteren, uitdagen en inspireren.

Welke 3 dingen zijn onmisbaar in jouw leven?

Dingen zijn niet personen, want natuurlijk zijn mijn gezin, vrienden en familie onmisbaar. Maar als het gaat om dingen dan is deze vraag makkelijker. Ik ben vergroeid met mijn Iphone en word er helemaal zenuwachtig van als ik deze niet bij mij in de buurt heb. Los van werk ben ik ook de hele dag in contact met alles en iedereen en regel zoveel via Instagram en Linkedin. Het succes van mijn bedrijf heb ik grotendeels te danken aan social media. Daarnaast is overdag voor mijn werk mijn iMac onmisbaar en de laatste wordt lastig want dan moet ik kiezen tussen ons koffiezetapparaat, de e-reader en televisie. Als ik dan zou moeten kiezen tussen nooit meer koffiedrinken, tv kijken of lezen in mijn vrije tijd dan wint de e-reader toch. Mmmh, maar ik kan eigenlijk niet zonder koffie.

Noem één ding dat mensen niet van je weten?

Ik werk heel erg op intuïtie en volg in alles mijn gevoel. Ik voel mensen feilloos aan qua energie en neem daarom ook sneller afstand van iets als ik ergens toch geen goed gevoel bij heb. Ik denk dat veel mensen mij niet echt kennen en enkel van online al een beeld hebben gevormd. Vaak heeft iemand dan al een oordeel en men zal dan altijd blijven zoeken om dit oordeel te bevestigen. Ik heb in de jaren geleerd om mij vooral te focussen om de mensen waar ik zelf een goed gevoel bij heb! Dit is ook de basis van succesvolle samenwerkingen. Er moet een klik en vertrouwen zijn. Gelukkig klik ik vaker wel dan niet met mensen. Mensen die mij onderschatten of een vervelende vibe hebben vermijd ik liever.

Wat is het beste advies wat je óóit hebt gekregen?

Het zou makkelijker zijn om alle slechte adviezen te benoemen die ik ooit heb gekregen. Haha. Als je eenmaal hard groeit weten veel mensen vaak hoe je het beter moet doen. Het beste advies dat ik ooit heb gehoord is dat je enkel naar adviezen moet luisteren die iemand kan geven uit ervaring. Heb je ergens ervaring mee gehad en kan je deze delen, dan is dat enorm waardevol en volg ik je adviezen op. Maar als je geen ervaring ergens in hebt, maar wel constant advies geeft dan neem ik het niet te serieus. Als ik dan zelf een advies mag geven (uit ervaring ;)): luister niet te veel naar andere meningen, maar volg je eigen dromen en maak van je ambities haalbare doelen. Ook denk ik dat je pas self made ondernemer kan worden als je jezelf durft te verkopen. Niet bang bent voor afwijzingen, meningen en bereid bent een stap harder te lopen dan anderen. Risico’s durven nemen en te durven vallen.

Wat staat er op high rotation in je
Spotify afspeellijst?

Juf Roos – no explanation needed! ;)

Wat is één ding dat je altijd al hebt willen proberen, maar waar je te bang voor bent geweest?

In mijn eentje in de vroege ochtend hardlopen door het bos!

Wat had je willen weten toen je 19 jaar oud was?

Toen ik 19 jaar was woonde ik nog bij mijn moeder thuis in Nieuw-Vennep. Toen ik op mijn twintigste verhuisde naar Amsterdam begon voor mijn gevoel pas mijn echte leven en transformeerde ik tot de vrouw die ik nu ben. De stad heeft mij zoveel gebracht. Juist nu ik ons appartement verlaat voor een huis buiten de stad blik ik veel terug naar de fantastische tijd hier in Amsterdam. Zou zo graag even teruggaan naar mijn appartement in De Pijp met drie huisgenootjes waarvan twee inmiddels mijn beste vriendinnen zijn geworden. Ik zou mijn 19-jarige zelf graag een brief willen sturen, maar ondanks ik haar eigenlijk voor heel veel dingen wil waarschuwen denk ik ook dat ik haar niets wil laten weten. Alles wat ik heb meegemaakt heeft mij uiteindelijk gevormd en gebracht waar ik nu ben. Ik zou op dit moment wel heel graag willen weten wat ik nu tegen mezelf zou vertellen als ik 50 jaar oud ben. Maar misschien ook weer niet. Laat mij maar vallen, leren en ervaren. Zonder dieptepunten heb je ook geen hoogtepunten om even filosofisch te blijven.

Waar ben je het meest enthousiast over op
dit moment in je leven?

We gaan met ons gezin de stad uit en verhuizen naar een nieuw huis op een mooi plekje in het bos en we gaan in 2024 trouwen in Spanje. Ik droom al mijn hele leven van deze fase, maar het is ondertussen ook een wervelvind. Het kost allemaal zoveel tijd en mijn tijd is al zo kostbaar in een fase met twee kleine kinderen en een snelgroeiend bedrijf. Ik ben zakelijk gezien natuurlijk het meest enthousiast over de groei van LX MATTEN. Bijna elke maand hebben we een nieuwe week en maandrecord en dit geeft ook weer de ruimte om meer groei te creëren. Inmiddels liggen achter duizenden deuren in Europa onze design entreematten. Al zet ik heel strategisch kleine stapjes vooruit en gaan we naast custommade deurmatten ook met een assortiment werken. Ook word ik heel enthousiast als alles opeens op z’n plek valt. Zo ga ik nu in januari naar Parijs voor een afspraak met een designer die ik al jaren volg en via via toevallig nu mee in contact ben gekomen. Naast hard werken heb je soms ook gewoon geluk nodig! Daarbij hebben we nu ook een onwijs leuk team en daar ben ik ook zo dankbaar voor.

Last but not least: In het verleden leven of in de toekomst leven?

Daar hoef ik geen seconde over na te denken. Ik kies altijd voor een blik naar de toekomst. In 2024 gaat er zoveel veranderen op zakelijk en persoonlijk vlak. Heel veel zin in alle nieuwe avonturen.